India este o tara cu totul si cu totul aparte, o adevarata lume a contrastelor in care diversitatea oamenilor, a culturilor si a peisajelor dau o parte din identitatea tarii.
Oricat de mult te-ai pregati pentru India, indiferent de cat de mult ai citi sau te-ai informa de la alte persoane care au mai fost acolo, contactul cu India iti poate provoca un soc (in sens pozitiv sau negativ, depinde). Aceasta explozie de culori si diversitate este atat de surprinzatoare, incat niciodata nu stii la ce sa te astepti.
India este o tara cu totul si cu totul aparte, o adevarata lume a contrastelor in care diversitatea oamenilor, a culturilor si a peisajelor dau o parte din identitatea tarii. Imensa si extraordinar de diversa, India are o varietate aproape nesfarsita de locuri, culturi si credinte care asteapta sa fie explorate. Cea mai mare resursa a Indiei o constituie numarul si varietatea locuitorilor sai, cu o ordine sociala stabilita inca de sistemul de caste. Sunt doua concepte pe care se bazeaza acest sistem: dharma (obligatiile pe care o persoana trebuie sa le indeplineasca in timpul vietii) si karma (efectele pe care le vor avea actiunile sale asupra vietii viitoare). Practic, te nasti in casta pe care o meriti in functie de actiunile pe care le-ai facut in vietile anterioare.
In India, exista o multitudine de religii care modeleaza viata oamenilor, cultura si traditiile, oferindu-i acesteia un farmec aparte. India este casa hindusilor, a musulmanilor, a crestinilor, a budistilor, a adeptilor religiilor sikh si jainismului, pe langa care au aparut multe alte mici culte si secte religioase. Arhitectura cladirilor difera de la o regiune la alta, de la o religie la alta. Taj Mahal, simbolul iubirii, considerata de multi cea mai celebra cladire din lume, este o capodopera de simetrie si delicatete, cu o frumusete arhitecturala deosebita. Templul Lotus, unul din cele sapte temple Bahai ridicate in toata lumea, este de asemenea unul din cele mai vizitate locuri din India. Complexul hindus Akshardam este o constructie uimitoare si merita o vizita prelungita.
Festivalurile fac parte din viata de zi cu zi a indienilor datorita miilor de zeitati, sfinti, guru, profeti care trebuie amintiti si venerati. Festivalul Holi, festivalul primaverii, sarbatorit de hindusi, sikh si alte religii, este o sarbatoare a renasterii, a dragostei, a culorilor, a veseliei. Oamenii se imbulzesc pe strazi, se majesc unii pe altii cu prafuri colorate, in ajunul zilei de Holi sunt aprinse focuri uriase in aer liber, danseaza, canta, beau, mananca si se distreaza. Intelegerea varietatii si complexitatii Indiei poate fi o sarcina dificila pentru vizitatori pentru ca fiecare are o perceptie diferita. Diferentele culturale si conditiile locale totusi trebuie acceptate si depasite: traficul infernal, claxoanele care nu se opresc nici o secunda, saracie si mizerie, vaci sfinte, carute trase de camile, Bollywood, Kamasutra, ritualuri, miros si arome specifice, plimbari cu ricsa si cu elefantii.
Va recomand sa mergeti in India cu inima deschisa, fara asteptari si sa priviti lucrurile asa cum sunt, fara prejudecati, sa aveti o deschidere culturala si religioasa foarte mare, sa vedeti dincolo de aparente. Si da, apoi veti descoperi ca India este asa cum si sloganul lor oficial o afirma... incredibila.